Er zijn verschillende mogelijkheden voor het verwijderen van een tatoeage. Hou er rekening mee dat ze bijna allemaal pijnlijk zijn, lelijke littekens achterlaten en veel geld kosten.

Op dit moment is de meest gebruikte methode de lasertechniek. Door de laser vallen de inktdeeltjes uiteen in kleinere deeltjes die door het lichaam op natuurlijke wijze afgevoerd kunnen worden.
 

Gezondheidsrisico lasertechniek

De kans bestaat dat je een tatoeage hebt met verboden of vervuilde azokleurstoffen. Als je kiest voor een laserbehandeling kunnen kankerverwekkende stoffen in het lichaam vrijkomen. Of dit bij laserbehandeling ook daadwerkelijk leidt tot meer kankergevallen onder bezitters van tatoeages is op dit moment onbekend.

Wil je dit risico niet lopen, kies dan voor chirurgische verwijdering waarbij de tatoeage wordt weggesneden. Dit is een medische handeling.
 

Regels voor laser- en aanverwante behandelingen gaan veranderen

Laseren en aanverwante behandelingen wordt een handeling die voorbehouden is aan artsen en huidtherapeuten. Dit betekent dat schoonheidsspecialisten en tatoeëerders niet meer zelfstandig laser, IPL (lichtbehandeling) en aanverwante handelingen mogen uitvoeren. Zij kunnen dit nog wel in opdracht en onder de verantwoordelijkheid van een arts of huidtherapeut doen, die daar dan ook (tuchtrechtelijk) aanspreekbaar voor is.