Piercingstudio’s moeten een vergunning van de Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst)) hebben. Deze vergunning wordt alleen verleend als tijdens een inspectie blijkt dat er hygiënisch en veilig wordt gepiercet in de studio. In de hygiënerichtlijn voor piercen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV) staat aan welke hygiëne- en veiligheidseisen piercers moeten voldoen.

Wil je een piercing laten zetten in je oorlel(len), een neusvleugel of het vlakke gedeelte van het kraakbeen van uw oor? Klik dan hier. Voor winkels die alleen in deze lichaamsdelen piercen, zoals veel juwelierszaken of bijouterieën, gelden namelijk andere regels.

Vergunningen zijn drie jaar geldig. Om te controleren of studio’s ook hygiënisch werken in de periode tussen twee GGD-inspecties, voert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) steekproefsgewijs onaangekondigde hygiëne-inspecties uit. Laat je piercing alleen zetten in een studio met een vergunning. Deze studio’s vind je hier. Een piercer zonder GGD-vergunning werkt illegaal. Bovendien is bij piercers die zonder vergunning werken, vanuit bijvoorbeeld een keuken of zolderkamer, niet gecontroleerd of men veilig en hygiënisch werkt. Hierdoor zijn de gezondheidsrisico’s groot. Zo kun je bijvoorbeeld besmet raken met hepatitis B of C of hiv als naalden of andere materialen niet goed schoon zijn. Hier vind je de hygiënerichtlijnen voor piercen van het LCHV.